Landbouw

In de eerste helft van de 20e eeuw was de landbouw een belangrijke bron van inkomsten voor landgoed Deelerwoud. De stichter van het landgoed, jhr. P.J. Repelaer van Spijkenisse, heeft woeste gronden ontgonnen en is gestart met o.a. akkerbouw en veeteelt, waarbij de productie van zaaizaad steeds belangrijker werd. Tot op de dag van vandaag vormt de landbouw nog een kenmerkend onderdeel van het landgoed.

Sinds enkele jaren worden de akkers niet meer intensief geëxploiteerd en bemest met drijfmest, maar volgens de principes van de regeneratieve landbouw bewerkt. In dat kader is de grote akker ‘Deelerheide’ (30 hectare aaneengesloten akkerland) door de aanleg van permanente struikensingels en ruigtestroken opgedeeld in 9 kleinere percelen, waar wisselbouw wordt toegepast en op wisselende plekken groenbemester en grasklaver worden ingezaaid. Op de akkers wordt ruige mest toegepast, zodat de bodemstructuur verbetert en het organische stof gehalte stijgt. Dit heeft een grote impuls aan de biodiversiteit gegeven, waardoor de akkers nu een plek zijn waar natuur en productie samenkomen.

Buurtschap Woeste Hoeve

Buurtschap Woeste Hoeve is een oude nederzetting met een fraaie historische landschapsstructuur. In het begin van de 20e eeuw waren hier meer boerenerven, maar die zijn deels in de vooroorlogse jaren gesloopt en deels door de Duitsers vernield als represaille voor de aanslag op SS-generaal Rauter. Hier liggen akkers die tot landgoed Deelerwoud behoren.

Van de oorspronkelijke 65 hectare grasland binnen de rasters van landgoed Deelerwoud is na de recentelijk in gang gezette natuurontwikkeling nog 19 hectare over, verdeeld over meerdere percelen. Hier graast een kudde koeien met Piemontese inslag, samen met het grofwild.

TOP